Beeldscherm schoonmaken

Verschillende reiniging voor verschillende types schermen

Grofweg kunnen we computerschermen onderverdelen in twee caterogieƫn. Beide steunen op een compleet andere technologie en zijn vervaardigd uit andere materialen. Daarom is het belangrijk de juiste procedure te gebruiken voor het juist type scherm.

CRT-schermen reinigen

CRT-schermen zijn de oudste computerschermen. Deze hebben een beeldbuis die van glas vervaardigd is. Bij de betere schermen is het glas voorzien van een coating. Dit is een laag die het licht op een specifieke wijze begeleid, voornamelijk om reflecties in het scherm te voorkomen.

We moeten dus het beeldbuisglas reinigen zonder hierbij de coatings aan te tasten. Normale schoonmaakproducten zijn dan ook uit den boze.

Buro Clean maakt gebruik van speciaal voor CRT ontwikkelde schoonmaakproducten om uw beeldscherm te reinigen.

TFT-schermen schoonmaken

TFT-schermen of monitoren zijn de nieuwere generatie. In tegenstelling tot de CRT monitoren zijn TFT schermen zeer gevoelig.

Het beeld wordt gevormd door een active matrix LCD, een CCFL-lamp (Cold Cathode Fluorescent Light) die zorgt voor wit light achter de LCD zodat het scherm licht geeft en ter afscherming uit een doorzichtige kunststoflaag voorzien van de nodige coatings (zie CRT voor meer uitleg).

Bij een TFT-monitor is voorzichtigheid aangewezen omdat men door ESD de elektronica achter de kunstlaag zou kunnen beschadigen. Ook is de afsluitende kunststoflaag flexibel, waardoor men door drukkracht de TFT-monitor kan beschadigen.

Ook hier geld net als voor een CRT-scherm dat men specieke producten dient te gebruiken voor het beschermen van de coatings en de kunststoflaag die toch vrij gevoelig is aan schoonmaakmiddelen.

Tip: hoe tft-schermen schoonmaken?

Een goede schuim reiniger is niet agressief, zakt niet uit en kruipt niet in de randen van het scherm. Spuit een minimale hoeveelheid schuim op een zachte (antistatische) doek of net boven de middenlijn van het scherm. Spuit niet op de randen. Verdeel het schuim nu voorzichtig en wrijf het - zonder druk uit te oefenen met een zachte (papieren) doek van boven naar beneden uit. Uw scherm wordt zo perfect streepvrij schoon en antistatisch, zonder het te beschadigen.