Koeling van computers en laptops

Computers produceren nogal wat warmte. Een groot deel van hun toegevoegde elektrische energie wordt omgezet in warmte.

Het staat bekend dat de meeste elektronische componenten warmte schuwen. Om onze computer langer dan 5min te laten werken hebben we dus afkoeling nodig.

Grofweg kunnen we koeling indelen in twee groepen:

Passieve koeling

De meeste warmte producerende onderdelen maken gebruiken van passieve koelen. Zij geven hun warmte vrijwel onmiddellijk af aan de omgeving (lucht). De overdracht van warmte tussen tussen oppervlakken in afhankelijk van een aantal zaken, waaronder de oppervlakte. Hoe groter de oppervlakte hoe groter de overdracht. Daarom zal wanneer de oppervlakte van de component niet volstaat voor natuurlijk koeling, deze oppervlakte vergroot worden. 

Het vergroten van deze oppervlakte gebeurt aan de hand van een koelplaat. Het is een aluminium of koperen blok dat tegen de component wordt aangebracht. Je zal zien dat de vorm van het blok zo gekozen is dat de oppervlakte maximaal is voor een miniplaats verbruiken.

Luchtkoeling

Met ventilator

De koeler bestaat uit een koelblok en een ventilator. De warmte verspreidt zich van de bovenkant van de component (bvb.: processor) over het gehele oppervlak van het koelblok. De ventilator blaast de warme lucht tussen de staven weg en voert zo de hitte van de staven naar buiten af, tegelijk wordt er koude lucht in geblazen.

In bepaalde gevallen zal het toerental van de ventilator in verhouding staan tot de af te voeren warmte.

Natuurlijke luchtstroom

Dit behoort eigenlijk tot de passieve koeling maar toch...

Men weet dat warme lucht lichter wordt en daarom stijgt. Dit fenomeen kan men gebruiken om een natuurlijke luchtstroom teweeg te brengen die de warmte lucht afvoerd en koude aanvoerd.

Dit systeem is uiterste gevoelig! Kleine wijziging in positie kunnen de luchtstroming veranderen en minder efficient maken. Maar de grootste boosdoener in dit systeem blijft stof. Een regelmatige en professionele interne reiniging van de computer is daarom zeer belangrijk.